back

"Hoe langer de band bestaat, des te interessanter de muziek."

Door Erik Damen

De redactie van 3voor12 Gelderland hanteert het zwaard van Vrouwe Justitia en spreekt recht over wat rond is: de oogst van het zwarte goud. Deze keer het nieuwe album van Mummy's A Tree - Goodbye Stratosphere.
 
Nijmeegse band rond kernlid Stefan van den Berg (inmiddels 44) ontstond al in 1996. De muziek is altijd sfeervol en tegelijkertijd experimenteel, maar ook zorgvuldig gearrangeerd. De op een 4 sporen recorder opgenomen debuutplaat werd beperkt uitgegeven op cassette en jaren later op vinyl. Heeft inmiddels een ware cultstatus verworven. Daarna verschenen nog drie cd’s Strange Darling (2000), Loft Music For Millions Yet Unaware (2005) en Cadmium (2009), alle drie opgenomen met een andere bezetting en met de focus op een ander deel van Stefan’s muzikale belevingswereld. De huidige incarnatie van Mummy’s a Tree is de meest veelzijdige in haar geschiedenis. Naast Stefan bestaat de nieuwe band uit Martin Luiten (gitaar), Rick Weren (bas) en Imre Elzer (drums). Avontuurlijke muzikanten met een gedeelde voorliefde voor de emotionele zeggingskracht van geluid, die allen al jaren actief zijn in de Nijmeegse muziekscene. Inspiratie komt van oude en nieuwe helden als The Beatles, John Frusciante, Tim & Jeff Buckley, David Bowie, Captain Beefheart, Brian Eno, King Crimson, Pink Floyd, Tame Impala, Grizzly Bear, Wilco en Radiohead. Goodbye Stratosphere is het vijfde album van de band, het eerste in negen jaar tijd.

Lees het volledige artikel op:

https://3voor12.vpro.nl/lokaal/gelderland/artikelen/overzicht/2018/Juli/Dag-des-Oordeels--Mummy-s-A-Tree---Goodbye-Stratosphere.html