“Mummy's a Tree: Wonderschone liedjes waarvan Paul McCartney nog zou verzuchten dat hij ze graag had geschreven.” (VPRO3voor12)

 

M U M M Y ’ S   A T R E E

Mummy’s a Tree creëert met haar muziek een reis waarin zorgvuldig gearrangeerde liedjes het vertrekpunt zijn voor experiment en improvisatie, met als doel meeslepende muziek die de tijd overstijgt. Goodbye Stratosphere is een LP met buitenaards mooie liedjes.


File under: Indie, Psychedelic, Lo-Fi, Pop, Classic Rock, Singer Songwriter, Ambient, Cosmic Country

Goodbye Stratosphere is de 2e release van het label DEAR Music and Art

De muziek van Mummy's a Tree is geworteld in de jeugd van Stefan van den Berg. De ontdekking van The Beatles Movie Medley op een LP van broer Jeroen, de soundtrack van Jesus Christ Superstar en het vroege overlijden van zijn moeder vormen de voedingsbodem van de sfeervolle en tegelijkertijd experimentele liedjes van de singer songwriter. Via een Yamaha 4 sporen cassette recorder vinden in 1996 de eerste opnames hun weg naar de buitenwereld. Muziek die is ontstaan in een universum met andere harmonische wetten, geheel eigen maar door de ijzersterke melodieën ook vertrouwd. Stefan van den Berg schrijft in de aankondiging bij zijn eerste optreden dat hij speelt op een gitaar die is gemaakt van kerkhof boom. In 2002 worden de cassette opnames uitgebracht op vinyl door het label Olé Records. De lp wordt, door de selecte groep liefhebbers die haar heeft weten te bemachtigen, als meesterwerk gekoesterd. Inmiddels is Mummy’s a Tree uitgegroeid tot een band en speelt overal in het Nederlandse club- en festival circuit. Voorprogramma’s worden verzorgd voor o.a. dEUS, My Morning Jacket, Big Country, Betty Serveert en the Long Winters. Drie uitgebrachte CD’s, Strange Darling, Loft Music for Millions yet Unaware en Cadmium, laten alle drie een andere bezetting horen en belichten een ander deel van Stefan’s muzikale belevingswereld.

De huidige incarnatie van Mummy’s a Tree is de meest veelzijdige in haar geschiedenis. Naast Stefan bestaat de nieuwe band uit Martin Luiten (gitaar), Rick Weren (bas) en Imre Elzer (drums). Avontuurlijke muzikanten met een gedeelde voorliefde voor de emotionele zeggingskracht van geluid.

Martin Luiten heeft als improvisator en producer gewerkt met avant garde grootheden als The Julie Mittens, Peter Ablinger en Alvin Lucier. Rick Weren heeft met the Kevin Costners de Grote Prijs van Nederland gewonnen. Imre Elzer is een aanstormend talent uit Noorwegen die uitblinkt in eigenzinnige en atmosferische elektronica liedjes.

Door de uiteenlopende achtergronden van de muzikanten is de nieuwe Mummy’s a Tree een kleurrijk en interactief collectief waarbij het gaat om luisteren en het plezier van het samen iets nieuws creëren..

Mummy’s a Tree gaat gezamenlijk op zoek naar de muzikale bron, de magische zijnsstaat. In deze muzikale zoektocht put de band inspiratie uit oude en nieuwe helden als the Beatles, John Frusciante, Tim & Jeff Buckley, David Bowie, Captain Beefheart, Brian Eno, King Crimson, Pink Floyd, Tame Impala, Grizzly Bear, Wilco en Radiohead.

Maar bovenal put Mummy’s a Tree inspiratie uit het leven zelf. Een levensboom, eeuwig oud en altijd jong. Grillig en standvastig. Noem het blues voor de 21e eeuw.

 

BUY ALBUM